Smokkel op het IJsselmeer

Achterflap:
Er wordt een boot gekaapt, een PTT- bestelwagen aangehouden en een jongen ontvoerd, terwijl hij naar school fietst . Wat heeft dat allemaal met elkaar te maken? Chris en Jorieke staan op het punt een tochtje te gaan maken met het nieuwe jacht van oom Ellard. Het is een mooie rustige dag . Hoewel? Opeens wordt er een beroep gedaan op oom Ellard. Wil hij met zijn jacht de achtervolging inzetten?

Snel, ze ontsnappen.! Voor ze het weten is het avontuur begonnen. Waar gaat het allemaal om? Dat weet bijna niemand. Zelfs op de marinebasis in Den Helder weten ze nog van niets! Zou het de smokkelaars dan toch lukken? Kidnapping, chantage, smokkel. nee, het wordt geen rustig dagje op het IJsselmeer.

Achtergrond:
Mijn tweede verhaal is deze keer niet meer als feuilleton geschreven. In die tijd had ik nog geen boot, en ik schreef onbevangen dingen over de waterwereld die achteraf niet helemaal blijken te kloppen. Dat hoorde ik van onze dokter. Toen hij geholpen had bij de geboorte van onze jongste gaf ik hem het boek cadeau. De volgende dag had hij het al uit en kwam langs met allerlei waterkaarten om te laten zien dat geen enkele schipper in de Friese hoek voor anker gaat. Maar dat mag de pret niet drukken. Oom Ellard bestaat echt trouwens. Hij is een vriend van me en woont in Hengelo. Hij weet alles over raketten en geleidewapens, en heeft me daar veel over verteld voor het boek.