Op weg naar de bevrijding

Loading

Douwes hart slaat als een razende. Weg hier! Met wilde bewegingen schuift hij op zijn buik achteruit. Weg uit de tuin! Naar het bos! In gebukte houding rent hij naar het bospaadje. Dan zet hij het op een lopen. Zo hard als zijn benen hem maar willen dragen, rent hij het pad af. Voor zijn ogen ziet hij telkens de jongen in het gras ploffen. Zijn maag keert zich haast om in zijn lichaam. Zijn trots dat hij iets voor het verzet betekent, heeft plaats gemaakt voor angst. Alles overweldigende angst.

Dit ongelofelijke – maar waar gebeurde – verhaal gaat over Douwe Albada, een gewone meester in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Als een Joodse familie zijn hulp vraagt, zorgt hij voor een onderduikadres en verstopt hij hun bezittingen. Hoewel hij er niet op uit is, raakt hij steeds meer betrokken bij het verzet tegen de Duitsers. Hij zwerft door heel Nederland, en in Breda steelt hij militaire plannen uit het Duitse hoofdkwartier. Vervolgens breekt hij dwars door de Duitse linies heen naar bevrijd gebied. Daar kan hij meevechten met de bevrijders. Maar het zal nog een tijd duren voor heel Nederland bevrijd is, en Douwe zijn familie weer terugziet…

De gebeurtenissen in “Op weg naar de bevrijding” heb ik opgetekend aan de hand van het levensverhaal van Douwe Albada. Het verhaal geeft een goed beeld van de verwarrende en verdrietige gebeurtenissen die zich afspeelden in de Tweede Wereldoorlog en tijdens de bevrijding.

 

 

Spannende belevenissen van een gewone dorpsonderwijzer in de oorlogstijd. Dit ongelofelijke maar helemaal waar gebeurde!- verhaal gaat over Dirk Aalbers. Hij raakt van lieverlee betrokken bij het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Het begint met het helpen van een joodse familie. Inmiddels is Dirk dan officier in het Canadese leger.
In de tussentijd beleeft hij tal van avonturen. Hij belandt in het concentratiekamp van Vught, helpt het verzet met het stelen van militaire plannen uit een Duits hoofdkwartier, ontsnapt een paar keer ternauwernood aan de dood… vervolgens breekt hij op eigen houtje dwars door de Duitse linies in Brabant om in bevrijd gebied te komen. Als militair wordt Dirk ingezet op een belangrijke wachtpost in de Biesbosch. Daar maakt hij o.a. kennis met Prins Bernard.

Achtergrond:
Dit is een boek waar ik heel warme gevoelens bij heb. Het verteld het verhaal van de verzetsheld tegen wil en dank Dirk Aalbers. Zijn echte naam was Douwe Albada. Jaap Kramer de tekenaar had als kind bij meester Albada in de klas gezeten. Op een reünie vertelde Albada iets over zijn oorlogservaringen. Jaap vond dat dhr Albada zijn belevenissen op moest schrijven, maar dat zag deze niet zitten. Toen kwam ik in beeld. Avondenlang reisde ik naar Dokkum, en hing aan zijn lippen, want vertellen dat kon deze rasonderwijzer. Bijna anderhalf jaar heb ik aan het boek gewerkt, en dat is voor mijn doen heel erg lang. Vaak had ik ook de neiging het bijltje er bij neer te gooien, zo vaak moest ik dingen herschrijven. Maar het resultaat is een fantastisch boek geworden. De burgemeester van Gouda, waar het boek zich voor een deel afspeelt, nodigde ons en de heer Albada uit voor een groots herinneringsfeest bij de 50 jarige herdenking van de bevrijding. De heer Albada is inmiddels overleden. Ik ben op zijn begrafenis geweest, waarbij de dominee het boek nog aanhaalde in zijn preek.