De zenuwslopende zwemvierdaagse

Achterflap
Iris heeft een plan bedacht waar Koos niet blij mee is: ze wil dat hij meedoet aan de zwemvierdaagse. Op de eerste dag van de vierdaagse gebeurt meteen al waar Koos bang voor was: de jongens pesten hem in de kleedkamer. En als na het zwemmen de kleren van Peter door het hele kleedhok liggen, krijgt Koos de schuld …
Dat laat hij natuurlijk niet op zich zitten! Hij heeft niet voor niets samen met Iris een detectivebureau. Koos bedenkt een slim plan om erachter te komen wíe de kleren door elkaar gooit. Hij bouwt zijn eigen periscoop. Maar ook een slimme detective krijgt veel tegenslagen te verwerken. Koos en Iris gaan door tot ze álle raadsels hebben opgelost.

Achtergrond
Ik was net met dit boek begonnen toen ik te horen kreeg dat dit boek het actieboek voor de christelijke kinderboekenmaand zou worden. Maar dan moest het eigenlijk wel heel snel klaar. Gelukkig had ik een week vakantie en begon meteen. Het thema van het jaar 2008 was: Dichterbij, spelen met woorden. Ik dan ook geprobeerd wat woordgrapjes in het boek te stoppen. Ik vind bijvoorbeeld de titel al grappig klinken. Het boek is op tijd klaar gekomen en de 21.500 exemplaren vliegen op het ogenblik in hoog tempo de winkel uit.