Het mysterie van Paaseiland

Achterflap:
Bob, Erik en Jessica zijn de allergrootste geluksvogels die je maar kunt bedenken: ze mogen een jaar lang met hun ouders mee op reis. Dat betekent een heel jaar niet naar school, lekker varen op een prachtige klipper naar exotische, zonnige bestemmingen, duiken in de tropische zee.
Het lijkt een sprookje, maar het is echt waar. Herman Haanstra, een schatrijke vriend van Professor Lammers, is onderzoeker. In oude Spaanse archieven heeft hij ontdekt dat er in de buurt van Paaseiland in de 17e eeuw een schip met Incagoud moet zijn vergaan.
Het hele gezin Lammers gaat met hem mee.Op reis naar de Stille Oceaan.Een jaar vakantie, lekker luieren in de zon? Vergeet het maar.
In de eerste plaats is mevrouw Lammers lerares geweest; de lessen gaan dus gewoon door.
Maar er gebeuren ook allerlei vreemde, gevaarlijke dingen. Piraten in het Panamakanaal, haaien rond Paaseiland; en dat is nog maar het begin.

Achtergrond:
Oorspronkelijk was dit het eerste verhaal van professor Lammers. Lang geleden had ik van mijn opa een boek van de beroemde ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl gekregen. Mijn opa las graag van dat soort verhalen. Het boek vond ik geweldig. Daar moest ik zelf nog eens een boek over schrijven. Dat het boek zo lang is blijven liggen komt omdat een deskundige, die het boek op mijn verzoek had gelezen, vond dat ik de bevolking van Paaseiland te kort deed. Ik heb het toen eerst een tijd weggelegd. Later heb ik geprobeerd dat te verbeteren en is het boek toch verschenen, niet als deel 1 maar als deel 6.