De vergeten strijd van ’45-’50

Dit is het waar gebeurde verhaal van Sikke DIjkema. In 1946 werd hij als dienstplichtig militair naar Nederlands-Indië gestuurd. De Nederlandse soldaten, die de opdracht hadden daar ‘de orde te herstellen’, belandden in een smerige guerillaoorlog, die aan beide kanten veel mensenlevens kostte. Onder druk van de Verenigde Naties gaf Nederland in 1949 de strijd op, en Nederlands-Indië werd onafhankelijk.

Sikke Dijkema heeft in zijn leven niet veel over die tijd verteld. Terug in Nederland was er weinig belangstelling en begrip voor de ex-militairen, en net als veel andere veteranen hield hij zijn herinneringen voor zich. Nu, 50 jaar later, lijden velen nog steeds onder de gevolgen van de afschuwelijke ervaringen die ze indertijd hebben opgedaan.

Het verhaal van Sikke Dijkema (dit is niet zijn echte naam) heb ik kunnen schrijven na veel gesprekken, die ik  met hem voerde. Ik vulde zijn belevenissen aan met historische incidenten en zo ontstond een adembenemend spannend, maar ook aangrijpend verhaal.

Er gebeuren in een oorlog verschrikkelijke dingen. Die zijn in dit boek uiteraard terughoudend, maar wel eerlijk beschreven. Dit boek is daardoor minder geschikt voor jonge kinderen.